24 Νοε 2006

Τι είναι το Άρθρο 16

Στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματά της είναι η κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος στην προσεχή αναθεώρησή του. Σίγουρα έχεις δει αφίσες ή υλικά φοιτητών που έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη λογική. Όμως γνωρίζεις πράγματι τι ορίζει αυτό το Άρθρο και γιατί θέλουν να το καταργήσουν; Ας δουμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Μερικά σημεία του:

  • «Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρεώση του Κράτους[...]» (Παράγραφος 1)
  • «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους» (Παράγραφος 4)
  • «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά απ’ αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους [...] Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ’αυτούς.» (Παράγραφος 5)

Σύνταγμα της Ελλάδας

Τι ορίζει ουσιαστικά:

Ορίζει την παιδεία ως δικαίωμα για όλους, με την έννοια ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να μετέχουν σ’αυτήν, δωρεάν παρεχόμενη από το κράτος και όχι ως εμπόρευμα κάθε μεγαλοεπιχειρηματία ή πολυεθνικής. Ορίζει την ελευθερία ανάπτυξης των ιδεών στην επιστήμη για την οποία μεριμνά το κράτος και δεν επιτρέπει αυτή να ελέγχεται από ιδιώτες-εταιρείες που τη χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά συμφέροντα, στην κατεύθυνση αυτή εμποδίζει την κατάργηση κεκτημένων, όπως το Πανεπιστημιακό Άσυλο, που διαφυλάττουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Ορίζει ότι ο μόνος φορέας που μπορεί να παρέχει την Ανώτατη Εκπαίδευση και συνεπώς μοναδικός χρηματοδότης της είναι το Κράτος που ελέγχεται από το λαό. Ορίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται για την ανάδειξη εκπροσώπων του φοιτητικού κινήματος και την ελευθερία στην ανάπτυξή του.

Γιατί θέλουν να το καταργήσουν:

Γιατί η κυβέρνηση (η σημερινή της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη, και η προπροηγούμενη...) μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των «εχόντων». Έτσι στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει και τις συνέπειές της πληρώνει ο λαός (βλέπε ακρίβεια, μισθοί πείνας, συντάξεις εξαθλίωσης κλπ κλπ) δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’έξω την ανώτατη εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Α! Όλα κι όλα, αν δεν πληρώνουμε τη μόρφωσή μας στους καημένους τους ιδιώτες που θα χρηματοδοτούν και θα διαχειρίζονται τα Πανεπιστήμια πώς θα βγάλουν χειμώνα οι έρμοι οι βιομήχανοι. Αμ, το άλλο αν η έρευνα είναι πραγματικά ελεύθερη και καταδείχνει ότι μια εταιρία (λέμε παράδειγμα τώρα) παρασκευάζει τρόφιμα ανθυγιεινά τότε η καλή μας η ΝΟΥΝΟΥ από που θα βγάλει τα λειτουργικά της; θα αναγκαστεί να πληρώνει πιο ακριβά για τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους. Πετάνε και το ψευτοεπιχείρημα «Μα καλά σας αρέσει αυτό το επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης;» κι ας το υποβαθμίζουν συνέχεια μειώνοντας τις δαπάνες για την Παιδεία, δικαιολογημένα βέβαια, ξέρετε πόσο κοστίζουν οι αποστολές στα ΝΑΤΟϊκά παιχνίδια στη Ασία;

Έτσι λοιπόν βρήκαν το σωστό. Οι καλοί οι επιχειρηματίες θα επενδύουν το πενιχρό υστέρημά τους στα ιδρύματα και θα αποκτούν το δικαίωμα να τα ελέγχουν και επειδή τα ιδρύματα δεν θα μπορούν να δουλέψουν με τέτοιες μικρές δαπάνες ο λαός θα έχει τη λαμπρή ευκαιρία να δίνει τα αμύθητα πλούτη του για δίδακτρα, αγορά συγγραμάτων, μέχρι και αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Βάλαν και τα καλά παιδιά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να προωθήσουν την πολιτική αυτή στο κεφάλι των φοιτητών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και «όλα καλά όλα ωραία». Μώρε μπράβο! Πόσο έξυπνοι μπορεί να είναι για να μας ταΐζουν τέτοιο κουτόχορτο;

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

15% ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: