Η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη μεταρρύθμισης, αλλά ανασυγκρότησης, με γνώμονα τις δώδεκα βασικές κατευθύνσεις που ακολουθούν:
5 Μαρ 2007
Οι βασικές αρχές της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης
1 Μαρ 2007
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !!!
Μετά από την προσπάθεια αναθεώρησης του Άρθρου 16, ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, η Κυβέρνηση δεν σταματά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και κατέθεσε πριν από λίγες μέρες σχέδιο νόμου με αλλαγές στο νόμο για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Προφανώς περίμενε ένα αδυνατισμένο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα που δε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επιχειρούμενη κατάργηση ενός δικαιώματος όπως είναι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι ακόμα ένας νόμος που πρέπει να μείνει στα χαρτιά, γιατί είναι νόμος της ιδιωτικοποίησης , είναι νόμος που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες. Ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος έρχεται να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των σπουδών μας και την αξία των πτυχίων μας, ισοβαθμίζοντάς τα με πτυχία κατάρτισης, με 3χρονα bachelor υποβαθμισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού και αποσπώντας από αυτά κάθε έννοια επιστημονικής ειδίκευσης.
Ο νέος νόμος πλαίσιο μεταλλάσσει ακόμα περισσότερο το ρόλο του πανεπιστημίου που αντί να είναι «κοινωνικός» στρέφεται ενάντια στην κοινωνική πρόοδο αφού:
- Οι υποτροφίες και τα επιδόματα σε φτωχότερους φοιτητές παύουν ουσιαστικά να υπάρχουν και αντικαθίστανται από τις ανταποδοτικές «υποτροφίες» που είναι ουσιαστικά ελαστική απασχόληση φοιτητών στο πανεπιστήμιο και «άτοκα» δάνεια που θα παρέχουν οι τράπεζες και θα αποπληρώνονται από τον καθένα αφού πάρει το πτυχίο του.
- Η έρευνα θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των επιχειρηματικών κερδών. Στη λογική της ανταγωνιστικότητας και του «απορρήτου» δε θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων, κάτι που καθ’ όλη την ιστορία οδηγούσε στην κοινωνική πρόοδο, αλλά τα πανεπιστήμια θα ανταγωνίζονται για το «ποιος θα φάει ποιον».
Το νέο νομοέκτρομα της κυβέρνησης δε σταματάει όμως εκεί. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν απόλυτα ως επιχειρήσεις αν δεν υπήρχαν manager και η λεγόμενη «αυτοτέλεια». Το κράτος θέλει να παραχωρήσει την ευθύνη και για χρηματοδότηση στα ίδια τα ιδρύματα τα οποία θα «αξιολογούνται» για το βαθμό που τα καταφέρνουν. Αυτή η χρηματοδότηση σημαίνει:
- Χρηματοδότηση της έρευνας από επιχειρήσεις προς όφελος των κερδών τους και όχι για την ευημερία του λαού.
- Όπως το έχουμε δει και στο εξωτερικό ΔΙΔΑΚΤΡΑ και άλλου είδους δαπάνες που φορτώνονται στην πλάτη των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Τέλος, για να είναι η «μεταρρύθμιση» ολοκληρωμένη δε θα μπορούσαν να μην μπουν στο στόχαστρο και οι ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Χωρίς να σέβεται ακόμα και την ίδια την ιστορία του λαού μας η Κυβέρνηση προχωρά σε επαναπροσδιορισμό του Ακαδημαϊκού Ασύλου. Είναι λογικό, αφού κάθε μαγαζί δεν μπορεί να δουλεύει σύμφωνα με τις ορέξεις των «πελατών» του έτσι και στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να διακινούνται ιδέες για μια μόρφωση που θα απαντά στις λαϊκές ανάγκες.
Γνωρίζουμε καλά τα σχέδιά τους και στεκόμαστε ενάντια σε αυτά γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι για το δικό μας συμφέρον. Είναι η υλοποίηση των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ που τα αποτελέσματά της τα βλέπουμε στο εξωτερικό και μας σοκάρουν. Γιατί μας σοκάρει το γεγονός πως στην κραταιά Γαλλία, με τα ιδιωτικοποιημένα-«δημόσια» πανεπιστήμια 40000 φοιτητές εκπορνεύονται για να καλύψουν το κόστος των σπουδών τους.
Στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια όσων βάζουν πλάτες σ’ αυτήν την πολιτική, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που χέρι-χέρι με την κυβέρνηση προχωρά το δρόμο της μετατροπής της παιδείας σε εμπόρευμα και κάνει κριτική ανησυχόντας μόνο για το γεγονός ότι δεν επισπεύδεται η διαδικασία εφαρμογής των νέων μέτρων.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ. Οι διεκδικήσεις μας είναι εφικτές και παλεύουμε να είναι αυτές που θα υλοποιηθούν εδώ και τώρα. Μοναδική διέξοδος ο αγώνας μας, γιατί αυτές βρίσκονται στην αντίπερα όχθη της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, γιατί είναι αυτές που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, που μετατρέπουν την παιδεία σε κοινωνικό αγαθό.
Διεκδικούμε πραγματική χρηματοδότηση της Παιδείας, με δαπάνες που να ανέρχονται στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Διεκδικούμε καταρχήν τα βασικά, δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν στέγαση για όσους είναι από άλλες πόλεις, πραγματικές και όχι «ανταποδοτικές» υποτροφίες, επίδομα στους φτωχότερους φοιτητές.
Παλεύουμε για ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν επιστημονική ειδίκευση και ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, για μεταπτυχιακές σπουδές που θα οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα και παραγωγή νέας γνώσης. Ενάντια στη σημερινή διάσπαση του πτυχίου (bachelor) της κατάρτισης και του μεταπτυχιακού (master) της ειδίκευσης. Παλεύουμε το πτυχίο μας να έχει αξία και να είναι η μόνη προϋπόθεση για ένταξη στην αγορά εργασίας, με παροχή πλήρων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με το δικάιωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
ΓΙ' ΑΥΤΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΑΥΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ